Akciózenék

A pár napja közzétett filmajánlóhoz, A könyvelő c. filmhez eszembe jutott még, hogy számomra igazán emlékezetes zenével nem találkoztam ebben a moziban, bár ez nem is nagyon hiányzott belőle. Kivételként esetleg a főhős által a lábápoló/sípcsontgondozó szeánszok közben hallgatott zúzós metál merülhet fel, de azt maga a karakter hallgatja, úgyhogy az ott nem igazi filmzeneként funkcionál.

Ebből az apropóból, illetve mert erre a blogra hallgatnivalókat is ígértem, álljon alább válogatás kifejezetten akciót kísérő filmes zenékből, önkényem s kedvem szerint.

***

Amikor még a drum 'n' bass volt a cutting-edge elektronikus zenei irányzat... A mátrix újratöltve (2003).

Oroszos keménység a "pre-putyini" periódus lezárultának idejéből. "Are you gangsters?" - "No, we are Russians." A fivér 2. (Brat 2)

Arabos keménység az 1993-as "mogadisui csata" filmes emlékművéből: Black Hawk Down (2001). "Kifelé, kifelé!" - szól a refrén.

A valaha szebb napokat látott Bourne-széria kezdő filmjéből, ahol világmegváltás céljából Moszkvába szaladó informatikus helyett igazi elszabadult hajóágyú paráztatja az amerikai szolgálatokat (The Bourne Identity, 2002).

Komor borzalom: Csak Isten bocsáthat meg (Only God Forgives, 2013).

A kaidzsuk ellen szerveződő nemzetközi koalíció óriási harci gépezeteket épít, és pontosan ez érződik a zenéből is: Pacific Rim (2013).

Ipari adrenalinpumpa: John Wick, 2014.

Kezdünk barátkozni a mesterséges intelligenciával. Chappie (2015).

Poszt-apokaliptikus szimfonikus löket. Mad Max: Fury Road (2015).

Itt pedig abbahagyom, mert már teljesen felpörögtem :)

Címkék: zene, filmek