Novellaírás, zenekeverés

A novellaírás - számomra - a zenekeveréshez hasonlítható.

Az életben velem történő dolgokból mintákat vehetek, ezeket mindenféle filteren átszűrhetem, az így előállított elemekből új kompozíciókat építhetek - ráadásul az élményanyag erre irányuló szándékom és tudatos tervezésem nélkül is formálódik folyamatosan, átlényegül, új színezetet vagy értelmezést kap.

Saját hangszerek is rendelkezésemre állnak, ezeken játszhatok szabadon. Előállíthatok - elvben - bármilyen dallamsort. A valós tapasztalattöredékekből szőtt elbeszélést fiktív (beazonosítatlan forrásból származó?) alapokra helyezhetem, vagy éppen kitalált körítéssel alakíthatom a kívánt mondanivalóvá.

Végtére is "kutya nehéz úgy hazudni, ha az ember nem ösmeri az igazságot".

Ez egyfelől hamarosan (vasárnap) publikálni tervezett novellám, a Volt ott c. írás kapcsán jut eszembe - az is így állt össze -, másfelől pedig mert feltűnt, mennyi remixet hallgatok mostanában. Van valami, részben a fenti gondolatmenetből eredően lenyűgöző a zenei újrakeverésekben.

Munka közben például három különböző változatban is sokat játszom egy olyan számot, amelyiknek az eredetije igazából nem fogott meg nagyon (MS MR: "Bones"). Ezekben a remixekben a dal szövegében felbukkanó, máskülönben klisés képek hatásosabbak lesznek, valahogy az egész jobban működik...

A zenét ez az értekezés nem pótolhatja, úgyhogy íme a három említett újrakeverés, alább. Vasárnap meg jöjjön a novella.

1. Ianborg x PRFFTT & Svyable Remix.

2. Mukatu Mix.

3. TOUGH NOISE remix.

Címkék: zene, újrakeverés