NOVELLÁK ITT A BLOGON (ELŐZETES VÁLTOZATOK)

A Bolygók világa egy novelláskötet, HTML-be kötve. Történeteit a hypertext kódja mellett a migráció témája fűzi össze. Vagyis a migráció témájával fűzöm össze én. Én Marton Péter vagyok, és életemnek ezen az irodalmi oázisán kívül a társadalomtudományokat művelem. A migrációra ezért tág értelemben gondolok – számomra ugyanúgy része a cserediákság, a vendégmunka, vagy a tartós elűzetés otthonról, mint az örök elköltözés, diaszpórába vagy csak úgy, bele a világba, a maga legálisnak és illegálisnak számító útjain. Ebben a közélet nyugtalanságai nem zavarnak különösebben. Ha nekem véletlenül sikerül építő jelleggel megzavarnom a közéletet, és ezeken a novellákon keresztül hozzájárulhatok a radikális felismeréshez, hogy az embereknek jellemzően egynél több motivációja van, vagy hogy a világ egy nagy hely, és a benne előforduló sorsok sokfélesége lenyűgöző, az szuper. Előre is köszönöm mindenkinek, aki támogatja ezt a törekvésemet, például tetszését nyilvánítja a Facebook irányában.

Ennyi a felvezető. Alább pedig áttekinthető a novelláskötet tartalma. A címek mentén végig lehet kattogtatni az egyes írásokon, akár sorban haladva.

Ott lesz

A Bolygók világa első, Ott lesz c. novellája külföldön munkát vállaló fiatal magyar pár történeteként indul. Az ebből az élethelyzetből következő ismerős kihívásokat idővel nagyobbak és szokatlanabbak követik.

Nem lesz itt

Második történetünkben Linda, a jürmalai lány bukkan fel rejtélyes égitest módjára Andrew Hipster-Smith NATO-tisztviselő életében. Gravitációs terében nem minden az, aminek látszik!

Itt voltak

A Bakassi-félszigetről jöttek. Átjutottak a Száhelen, a Szaharán és a Földközi-tengeren. A végső akadályok leküzdéséhez még egy nagy erőfeszítés hiányzott... Ezt a próbatételt beszéli el az Itt voltak c. novella.

Velük voltak

A Bolygók világa negyedik epizódjában hegyek között megbúvó szlovákiai kisvárosból indulunk el felfejteni a gombászás globális összefüggéseit.

Volt ott

Újra Brüsszel! Traumák feldolgozása, egy doboz brownie pusztulása és az intergalaktikus virágméz jövője a tét. Dől a belga sör, és még Hipster-Smith szóvivőről is hírt kapunk.

Eljutni odaátra

Ezzel az írással végképp sajátos perspektívába helyezzük a nemzetközi migrációt és a határvédelmi kerítést.

Nem leszek ott / Nem megyünk oda (két novella)

First Person Shooter novellák, kettő egy bejegyzésben! Az elsőben a jövő, a másodikban a múlt problémáin töprengenek a főszereplők. Újévi fogadalmak sorsa dől el, és belebotlunk már régebbről ismerős karakterekbe is.

Ott volt

Gengsztertörténet mentén szövődik tovább migrációs fikciónk hálója. És valami másé is... (#scaryredherring)

Go with the flow (a link másik webhelyre visz)

Egyperces dráma az egyetemről éppen kiröppenni készülő ifjúság és az ipari felsőoktatás futószalagja mellett leláncolt egyetemi oktató találkozásáról.

Leave out all the rest

Az ukrajnai konfliktus és a kelet-európai felsőoktatási adminisztráció útvesztőjében folytatódik az előző egyperces két szereplőjének története. Ez így már két perc összesen.

Balra el (El lago de los cisnes MMXVII.)

A mexikói drogháború vérfürdője találkozik A hattyúk tavával. Genderterror és pszichedelikus mennybeszállás, a 2011-es San Fernando-i események modorában.

Message in a bottle

Donáth tanár úr óvatlan. Felesége elolvassa levélváltását Judittal, a Londonban tanító ex-kollégával. Ez önmagában is megrázó, de ebbe a rövid és formailag rendhagyó módon tálalt történetbe ágyazva még két másik sztori is folytatódik!

The Humbling River

Szokatlanul hideg márciusi éjszaka Budapesten. Imi újra itthon, persze csak ideiglenesen. #imi #donathtanarur

Back to school/Digital bath

Donáth tanár úr romantikus levelet írna Juditnak, Londonba, és miközben ehhez gyűjti az ihletet, újfent megtapasztalja, hogy az élet iskolájában mindig van mit tanulni.

Tricky nature

Az idő saját farkába harapó kígyó stb. Imi beugró előadóként helyettesít egy egyetemi kurzuson, miközben Donáth tanár úr fánkokkal ismerkedik az Egyesült Államokban.

Odaát lesznek (részlet)

Amikor egy átlagosnak tűnő nap váratlan és megrázó eseményekbe torkollik. Ilyen is van.

Elmenni oda, eljönni onnan

Az "Odaát lesznek" párizsi eseményeivel párhuzamosan Andrew Hipster-Smith rendhagyó nyaralásra készül brüsszeli irodájában, a NATO-nál.

Szeretne ott lenni

1998. március 13. Béla iskolába megy, és ünneplőt ölt a nagy nap alkalmából. Vajon a többiek hogyan reagálnak erre?

Biciklin, nyeregben

Ebben az egypercesben a CEU (Közép-európai Egyetem) technikusát követhetjük, míg elbiciklizik kedvenc kilátóhelyéhez Budapesten.

***

Folyt. köv.